Fantastisch nieuws voor 27 grote rijksmonumenten! De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (REC) heeft € 60 miljoen toegekend aan restauratiesubsidies voor grote rijksmonumenten. Een belangrijk onderdeel van deze regeling is de stimulans om te verduurzamen.

Ons team ontwikkelde de duurzame plannen voor het Westfries Museum, Fort Honswijk, Paleis Soestdijk en de Meelfabriek in Leiden. We zijn er enorm trots op dat deze aanvragen, die in samenwerking met een groot aantal partijen tot stand zijn gekomen, nu zijn gehonoreerd. Zij gaan nu allemaal minimaal € 2,5 miljoen investeren in restauratie en daarnaast flink verduurzamen. Hiermee kunnen de projecten aan de slag om hun duurzame ambities te realiseren en hun rijksmonument klaar te maken voor de toekomst.

De projecten zullen op grote schaal energie besparen, o.a. door goed te isoleren en ventileren. Er worden duurzame verwarmingssystemen toegepast, waaronder WKO’s en warmtepompen. Verder is gezocht naar unieke kansen voor ieder rijksmonument. Zo wordt het regenwater in het fort – net als vroeger – weer in de kelders opgevangen. Met dit water worden binnenkort de toiletten doorgespoeld. Meer informatie over deze bijzondere projecten volgt als er tot uitvoering wordt overgegaan.

Wij feliciteren alle projecten en zijn blij dat zij met deze toekenning een stap dichterbij de realisatie van hun duurzame plannen zijn.

'Van Paleis Soestdijk het allereerste energieneutrale paleis ter wereld maken'.

Recente berichten