Van 19 tot en met 22 april is het De Week van het Duurzaam Erfgoed! Een hele week vol digitale, duurzame erfgoed inspiratie waarin we kennis met elkaar uitwisselen, verbindingen leggen en successen delen. Ons team heeft er zin in! We leveren diverse inhoudelijke bijdragen aan het programma, waaraan je gratis kunt deelnemen via de livestream.

Lunchlezing circulaire, biobased monumenten
Op maandag 12 uur geeft onze collega Jill Vervoort samen met Daan Bruggink van ORGA architect een lunchlezing over het ecologisch verbouwen van monumenten, met speciale aandacht voor biobased materialen. Jill presenteert daarbij onze nieuwe aanpak waarin circulariteit in de verduurzamingsopgave wordt verweven. Moderator: Suze Gehem.

Training Duurzaamheid in Soundbites
Blok op dinsdag van 11:00 tot 12:30 uur je agenda voor de training Duurzaamheid in soundbites van Dorine van Hoogstraten van MOOI Noord-Holland en onze collega Benjo Zwarteveen. Zij geven antwoorden op de vragen: Hoe isoleer je een monument? Welke duurzame technieken zijn er? En hoe bewaak je behoud van monumentale waarden?

14 duurzame helden ‘op de zeepkist’
Op woensdag springen 14 duurzame helden ‘op de zeepkist’. Laat je in drie rondes inspireren en verrassen door hun innovatieve projecten rond duurzaam erfgoed. De eerste ronde start om 10:00 uur, hierin staan herbestemming & restauratie centraal met onder andere het aardgasloze Provinciehuis in Groningen en de herbestemming van de ENKA kantine. De tweede ronde, ‘Innovatie’, start om 11:00 uur waarin onder meer het Erfgoed kompas van Brokkemakers en de Zelfscan Duurzaam Monument van het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten voorbij komen. Als laatste ronde gaan we om 12:00 uur in gesprek over duurzame opschaling: van gebouw naar gebied.

Europese inspiratie Green Light District & Lissabon
Smeer donderdag vóór 12:00 uur je boterham, want dan staat de lunchlezing over “grensverleggende” bottom-up systeemverandering op het menu! Onder leiding van moderator Tom Huizer vertellen Eline Hoogendijk en Jan Henk Tigelaar over verandering die komt vanuit de community en die grote gebieden in beweging krijgt. Ook gaan we met João Pedro de Gouveia de grenzen over en ‘bezoeken’ we de zeer vernieuwende erfgoedaanpak in Lissabon en Slovenië.

Talkshow Duurzaam Erfgoed
We sluiten de week af met de Talkshow Duurzaam Erfgoed, live uitgezonden vanuit SugarCity in Halfweg. We blikken terug op de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Onze tafelgasten voelen elkaar onder leiding van onze gastvrouw Suze Gehem aan de tand over onze gezamenlijke missie: erfgoed met een duurzame toekomst! Het belooft een wervelende Talkshow te worden, met prikkelende discussies en in het oog springende projecten. Want hoe duurzaam ís de monumentensector eigenlijk? Daarover gaan we in gesprek met Sanne de Koning en Ruud Koornstra. Ook gaan we ‘gluren bij de buren’: tafelgasten Jan Willem van de Groep, Helga van Leur en Merel Stolker dagen ons uit om manieren te vinden om slimmer, effectiever en toekomstgerichter aan de slag gaan met de verduurzamingsopgave. Tot slot is er een rondetafel met Andy van den Dobbelsteen en Frits de Vogel die impact en schaal maken met Green Light District en duurzame musea. Je ziet dit en meer in de Talkshow!

Er vindt nog veel meer moois plaats tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed. Benieuwd geworden? Volg het hele programma via de website. 

Gedicht ‘Erfgoed, al goed’, door Atta de Tolk
‘Huisdichter’ & woordkunstenaar Atta de Tolk schreef speciaal voor De Week van het Duurzaam Erfgoed het gedicht ‘Erfgoed, al goed’ (zie filmpje hieronder). Het gedicht wordt voorgedragen door mensen uit onze sector, met bijdragen van gedeputeerde Zita Pels (Provincie Noord-Holland), Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Kees-Jan Dosker (directeur Nationaal Restauratiefonds), Suze Gehem (oprichter/directeur De Groene Grachten) en vele anderen.

Tekst: Atta de Tolk
Film: Blender Media TV

Recente berichten