Zelfscan Duurzaam Monument

De eerste stap richting een duurzame monumentale woning

Samen met het Restauratiefonds maakten wij de Zelfscan Duurzaam Monument. Met deze gratis online tool krijgen monumenteigenaren snel inzicht in de duurzame mogelijkheden voor hun pand.

Een compleet overzicht van alle opties

Veel monumenteigenaren willen graag hun pand verduurzamen. Maar wat kan er, wat kost het en wat levert het op? De Zelfscan helpt woningeigenaren op weg om duurzame stappen te zetten. Een eigenaar voert gegevens in over onder meer het energieverbruik, de monumentale status, het woonoppervlak en de reeds uitgevoerde maatregelen. Op basis van die informatie toont de Zelfscan de relevante duurzame maatregelen en financieringen. De uitkomsten kan de eigenaar downloaden in een rapport, wat helpt bij het nemen van vervolgstappen. Zo brengen we een investering in duurzaamheid een stap dichterbij.

Van Zelfscan naar maatwerkadvies

Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat monumenteigenaren wel willen verduurzamen maar niet weten waar te beginnen. De stap naar betaald maatwerkadvies is groot door de onzekerheid over de kosten en baten. Door eerst de Zelfscan te doen ziet de eigenaar welke duurzame mogelijkheden er zijn, dat deze lonend zijn en dat ze gefinancierd kunnen worden met gunstige regelingen.

Wil een eigenaar vervolgens verder met verduurzaming? Dan stelt het Restauratiefonds een vergoeding van maximaal € 1.000 beschikbaar voor de kosten van een duurzaamheidsadvies. Neem contact met ons op via info@degroenegrachten.nl voor de mogelijkheden.

  • "Verduurzaming draagt bij aan het springlevend houden van monumenten. Door het pand een duurzame toekomst te geven, is het mogelijk om weer een nieuw hoofdstuk aan het erfgoedverhaal toe te voegen. Daarom zijn wij erg blij dat wij met De Groene Grachten de Zelfscan hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen wij eigenaren helpen bij hun eerste stap in het verduurzamen van hun monument."

    Kees-Jan Dosker
    Kees-Jan Dosker Directeur Nationaal Restauratiefonds