Green Light District

Het groene hart van de stad

In de historische binnenstad laten we zien dat het kan! Het oudste gedeelte van de stad (postcodegebied 1012), inclusief het ‘Red Light District’, wordt omgedoopt tot het ‘Green Light District‘. In het Green Light District werken we bottom-up  met de buurt en andere partners aan het verduurzamen en vergroenen van dit gebied. Samen gaan we deze dichtbevolkte en meest bezochte vierkante kilometer van Europa transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en iconisch stuk van Amsterdam.

Van “Red Light District” naar “Green Light District”!

Het project in een notendop

Hoe het begon

Het begon allemaal met de aankoop van een grachtenpand door NV Zeedijk en de wens om mensen op de Wallen bij elkaar te brengen om samen te verduurzamen. Het resulteerde in een bottom-up aanpak voor de verduurzaming van een heel gebied met een groep gedreven partners. Janny Alberts, mede-initiatiefnemer en directeur NV Zeedijk: “Green Light District is uitgegroeid tot een platform en voedingsbodem voor de opschaling van initiatieven van bewoners, ondernemers en instellingen op het gebied van de energietransitie en vergroening van de oude binnenstad.”

Waarom juist hier?

Wij willen een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van Amsterdam. Niet wachten tot de warmtenetten via de randen de stad zullen voorzien van warmte. Juist beginnen met de grootste uitdagingen in de monumentale binnenstad. Het Green Light District als groen hart van de stad, waar we met elkaar een slimme route uitstippelen naar een duurzame en toekomstbestendige stad, met behoud van monumentale waarden. “Want als verduurzamen hier kan, dan kan het overal!”, aldus Wubbo Ockels.

Wat gaat er concreet gebeuren?

Om van Red Light District naar Green Light District te gaan, zijn dit de eerste ambities:

Aan de Oudezijds Voorburgwal 136 is onze Green Light District Hub gevestigd, waar iedereen terecht kan met vragen over het verduurzamen en vergroenen van hun woning en woonomgeving. In de hub worden evenementen, spreekuren en andere activiteiten georganiseerd.

Ruim 100 bewoners in het gebied krijgen van ons advies over hoe zij hun pand kunnen verduurzamen. We gaan bewoners ook begeleiden bij het uitvoeren van de maatregelen. En we gaan het Green Light District vergroenen op stoepen, gevels en daken, om zo ook ruimte te bieden aan biodiversiteit.

Er zijn vijf icoonprojecten opgestart:  een duurzaam grachtenpand, aardgasvrije appartementen, collectieve verwarming voor een gebouwblok, kadeherstel en een duurzame winkelstraat. Onze collega’s Jelle en Jill wonen in de aardgasvrije appartementen en bloggen over hun ervaringen.

En deze ambities zijn natuurlijk pas het begin!

Partners

Hoe kan jij meedoen?

Ga naar de website van Green Light District en meld je aan. Like ons ook op Facebook, Twitter & Instagram!