Duurzame Zaanse Schans & Zaanstreek-Waterland

Hollands glorie gaat groen

De regio Zaanstreek-Waterland kenmerkt zich door een groot aantal prachtige monumenten. Op het gebied van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie is er juist voor deze monumenten nog een grote slag te slaan. Daarom werken 14 partijen samen in dit unieke project, waarin de verduurzaming van monumentale panden centraal staat in de gemeentes Edam, Volendam, Waterland, Purmerend, Beemster en Zaanstad.

De projecten

Zaanse Schans
Zaanse Schans

Hoe kunnen we dit gebied circulair maken? We brengen op dit moment de kansen voor energieuitwisseling, grondstoffen en biodiversiteit in kaart.

Ilpendam
Ilpendam

Deze Rietveld woning is grootschalig aan het renoveren. Een heel goed moment om hier duurzame maatregelen in mee te nemen.

Zaanse Schans
Zaanse Schans

Het energiegebruik van deze B&B is torenhoog. Duurzame oplossingen zijn dus welkom.

Terp op Marken
Terp op Marken

De duurzame kansen op deze terp zijn onderzocht.

Terp op Marken
Terp op Marken

De houten gevel is omgetoverd tot zonnecollector, dankzij een buizensysteem achter het houtwerk. Hier ziet u de testopstelling.

Broek in Waterland
Broek in Waterland

Deze houten woning is inmiddels goed geïsoleerd, nu nog duurzaam verwarmen.

Molen de Zoeker
Molen de Zoeker

Hoe mooi zou het zijn als deze Zaanse Molen binnenkort energie opwekt met de wieken?

Monnickendam
Monnickendam

Deze bakstenen woning in het centrum is net aangekocht. Voor de bewoners maakten we een Roadmap hoe ze in de komende 10 jaar volledig duurzaam kunnen worden.

Zuiderwoude
Zuiderwoude

Deze voormalige boerderij is nu als woning in gebruik, en het comfort laat te wensen over. Kansen genoeg voor verduurzaming.

Woont u in deze regio en doet u graag mee?

Meer over het project

Innovatieve aanpak monumenten

In de gemeentes Edam, Volendam, Waterland, Purmerend, Beemster en Zaanstad wordt voor tientallen woningen onderzocht hoe deze duurzamer kunnen. Bewoners kunnen kans maken op een Advies op Maat en er worden door de hele regio bijeenkomsten georganiseerd. Dit project is één van de ‘innovatieve aanpakken’ in Nederland die gesteund wordt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het resultaat:

 • Verduurzamingsadvies op maat voor tientallen panden
 • ‘De Groene Menukaart’ en blauwdrukken voor de regio
 • Bewonersavonden
 • Regio campagne
 • “Verduurzaming” van welstandsnota’s
 • Speciaal PMC aanbod

‘Duurzame Schans’

De Zaanse Schans heeft de ambitie om te verduurzamen. Dit iconische stukje Nederland vraagt om maatwerk als het gaat om energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Wij ontwikkelen op dit moment het plan om tot een hoogwaardige verduurzaming van het terrein te komen. De aanpak kan vervolgens gebruikt worden om op te schalen naar andere gebieden in Noord-Holland en daarbuiten. Het resultaat:

 • Circulaire gebiedsstudie op energie, grondstoffen en biodiversiteit
 • Advies op Maat voor 3 demo woningen
 • Advies op Maat 1 Molen
 • Voorbeeldpapers en infographics
 • Symposium (voorjaar 2018)

Partners