Expertise voor overheden

Verduurzaming van pand tot wijk

De overheid staat voor een gigantische uitdaging, we gaan van het Groningse aardgas af en onze gebouwde omgeving wordt energieneutraal. Ook de historische wijken, dorpen en gebieden gaan mee in deze energietransitie. De monumentensector heeft zich met een “Routekaart verduurzaming monumenten” gecommitteerd aan een CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040. Gemeenten en andere overheidsinstanties zijn onmisbaar bij het behalen van deze doelstelling.

Samenwerken aan duurzaam erfgoed

Wij bieden u oplossingen op diverse niveaus, van inspirerende informatievoorziening voor woningeigenaren tot een wijkaanpak voor duurzame opwek van energie. We denken graag met u mee welke aanpak past bij de ambities & doelen.

Inspireren & Activeren

Beweeg inwoners tot actie, door uw gemeente aan te sluiten op De Groene Menukaart.

LEES MEER

Advies en begeleiding

Onafhankelijk advies & uitvoerbegeleiding voor pandeigenaren en (gemeentelijk) vastgoed.

LEES MEER

Gebiedsgerichte aanpak

Vergroot de schaal van uw aanpak, door gebiedsgericht te werk te gaan.

LEES MEER

Kennisdeling

Workshops, trainingen en een website vol beleidsinstrumenten voor verduurzaming van de historische omgeving, speciaal voor ambtenaren.

LEES MEER

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Duurzame inspiratie voor monumenteigenaren

carousel DGM zonder wit stukje

De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is met ruim 70 maatregelen hét inspiratieplatform voor woningeigenaren van historische panden. Gemeenten, regio’s en provincies kunnen een eigen variant van de website krijgen met daarop lokale wet- en regelgeving, voorbeeldverhalen, subsidies en financiering.

Advies & begeleiding

Quickscan

Stimuleer het inwinnen van advies en betrekken van experts, zodat verduurzaming op verantwoorde wijze gebeurt. Woningeigenaren hebben vaak behoefte aan een Quickcan van hun woning. We onderzoeken de technische mogelijkheden maar ook de financieringsmogelijkheden en belangrijke juridische aspecten. Het eindresultaat is een adviesrapport met de mogelijkheden en een plan voor de vervolgstappen. Gemeenten kunnen een pakket Quickscans afnemen en aanbieden aan een groep inwoners.

Advies op Maat

Een Advies op Maat gaat een stap verder dan een Quickscan. Ook hier kijken we naar de technische, juridische en financiële haalbaarheid van maatregelen, maar we werken de plannen in detail uit. Zo maken we een energiemodel van het pand waarbij we alles doorrekenen. Gemeenten kunnen een pakket Adviezen op Maat afnemen en aanbieden aan een groep inwoners. Ook vragen gemeenten met regelmaat om maatwerkadvies voor de monumenten die onderdeel uitmaken van (gemeentelijke) vastgoed, zoals het gemeentehuis, museum of theater.

Uitvoerbegeleiding

Veel pandeigenaren, zowel zakelijk als particulier, zoeken hulp bij vervolgstappen, zoals het vinden van een geschikte uitvoerder of het maken van een offertespiegel. We kunnen als ‘trusted advisor’ deze onafhankelijke begeleiding doen, omdat we niet gebonden zijn aan uitvoerders. Afhankelijk van de vraag kunnen we ontzorgen bij het aanvragen van vergunningen en subsidies.

Gebiedsgerichte aanpak

Van wijk tot regio

Sinds het vaststellen van de Regionale Energiestrategieën en Warmtetransitievisies wordt op grotere schaal naar verduurzamingsmaatregelen gekeken. Ook zien we dat grote erfgoedlocaties steeds vaker advies inwinnen voor het pand in samenhang met het terrein en de bijgebouwen. Trajecten waarbij we onderzoek doen naar de kansen in een gebied, en hiervoor een actieplan opstellen, noemen we gebiedsaanpakken. We bieden hiervoor maatwerkoplossingen die aansluiten bij de specifieke context van een gebouw of gebied.

Kennisdeling

Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke kwaliteit

De duurzaamheidsambities van gemeenten liggen vaak hoog. Bij het vertalen van deze ambities naar beleid voor de historische gebouwde omgeving kunnen gemeenten van elkaar leren. De Toolbox is bedoeld om goede voorbeelden van beleidsinstrumenten te delen en kennis onderling uit te wisselen. De Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke kwaliteit is in samenwerking met Duurzaam Bouwloket, MOOI Noord-Holland en gemeente Waterland ontwikkeld en mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Provincie Noord-Holland. Wij bieden trainingen aan om aan de slag te gaan met de Toolbox.

 Trainingen en workshops

Wilt u de kennis over verduurzaming van erfgoed binnen uw organisatie of gemeente vergroten? Bent u op zoek naar een inspirerend verhaal op uw event? Of wilt u collega’s opleiden zodat zij monumenteigenaren beter kunnen helpen? Onze collega’s delen regelmatig kennis en ervaring in presentaties en workshops. Aan de hand van inspirerende voorbeelden of juist met praktische oefeningen leggen we uit hoe verduurzaming op verantwoorde wijze met oog voor historische waarden uitgevoerd kan worden. Ook houden we in diverse gemeenten inloopspreekuren, waarin we initiatiefnemers op weg helpen door samen doelgericht te sparren over vraagstukken.

Duurzame koplopers

  • Ieder pand en omgeving kent zijn eigen (historische) kenmerken en uitdagingen. Het vinden van oplossingen voor verduurzaming van dit soort panden vraagt om maatwerk. Onmogelijk is het niet, dat laten wij in samenwerking met De Groene Grachten zien." 

    Laura Bromet
    Laura Bromet Oud-wethouder Gemeente Waterland
  • “De adviseurs van De Groene Grachten hebben ons energieverbruik geanalyseerd en nieuwe kansen voor energiebesparing geïdentificeerd, die we meteen hebben uitgevoerd. Mede dankzij de hulp van De Groene Grachten kan KIT belangrijke stappen zetten om haar duurzame ambities voor het gebouw waar te maken. De volgende stap die we samen zetten is een duurzaam warmtenet en nog meer energiebesparing.”

    Marc Schneiders
    Marc Schneiders CEO KIT
  • "De Groene Grachten is de eerste stap op weg naar duurzame historische gebouwen in Nederland. Juist deze panden - die in zekere zin heel duurzaam zijn, omdat ze vaak al eeuwen bestaan - moeten ook mee met de tijd."

    Jacqueline Cramer
    Jacqueline Cramer Directeur Utrecht Sustainability Institute (USI)
  • "Onze installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening was torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik van 36.000 m3 gas naar nul en verwarmen we de drie panden met de buitenlucht en bierkoeling. En dit is pas het begin, nu alle studentenhuizen!"

    Martijn Berkhuizen
    Martijn Berkhuizen Studentenvereniging L.A.N.X.

Contact

Wilt u ook aan de slag met verduurzamen?
Mail of bel ons op +31 (0)20 210 14 46