Over ons

Team met een missie

In 2012 richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten op met de woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal”. Sindsdien maken we impact met het verduurzamen van gebouwen en gebieden, door te beginnen met de moeilijkste panden: monumenten.

We adviseren over de kansen voor energiebesparing, opwekking en circulariteit in en rond erfgoed. We begeleiden projecten in de uitvoering en geven trainingen, workshops en lezingen. Ook ontwikkelen we kennisplatforms en coördineren we gebiedsgerichte aanpakken.

Verduurzamen van gebouwen en gebieden

Het startpunt was de verduurzaming van zes Amsterdamse grachtenpanden. Inmiddels is De Groene Grachten actief voor pandeigenaren, bedrijven en overheden in binnen- en buitenland. Honderden projecten, variërend van woonhuis tot museum, en van kerk tot wijkaanpak zijn inmiddels ondersteund in hun verduurzamingsopgave. Enkele voorbeelden zijn de Grote Kerk Den Haag, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen, Paleis Soestdijk en Green Light District. We zetten onze specialistische kennis over het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden graag voor u in.

Duurzaam advies

Wij geven maatwerkadvies over het verduurzamen van een pand. We werken de plannen in technisch, financieel en juridisch detail uit. Zo weet u als opdrachtgever wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing, opwekking, circulariteit, water, etc.

Uitvoerbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van het advies tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Wij ontzorgen van vergunning tot financiering.

Gebiedsaanpakken

Wij hebben ruime ervaring met het managen van innovatieve, duurzame projecten. Dit varieert van het opzetten van ‘Green Light District’ en ‘Rooftop Revolution’ tot grote projecten voor energie-uitwisseling.

Storytelling & presentaties

Onze ervaring in communicatie, werkvormen en begeleiding van creatieve sessies zetten wij in bij het vormgeven en voorzitten van workshops en lezingen rond verduurzaming in de gebouwde omgeving.

Onze kernwaarden

Lef

Wij pakken uitdagende, gedurfde projecten op. “Mission impossible” spelen zit in ons DNA.

Verbinding

Dat doen we samen, want samen staan we sterk. We leggen verbindingen en staan voor openheid, gelijkwaardigheid en transparantie.

Daadkracht

We maken niet alleen plannen, maar we dóen dingen, zodat gebouwen en gebieden daadwerkelijk duurzaam worden.

Energie

Impact maken geeft een hoop energie, aan onze opdrachtgevers en ook aan onszelf.

Vooruitgang

We leren continu nieuwe dingen. Onze opdrachtgevers en wijzelf groeien rond ieder project en iedere samenwerking.

Meebouwen aan De Groene Grachten

Een menukaart voor iedereen

Wilt u direct zelf aan de slag met de eerste verduurzamingsstappen? Belangrijke kennis en ervaring over het verduurzamen van monumenten hebben we voor u samengevat in De Groene Menukaart. Op deze website kunt u lezen welke duurzame mogelijkheden er zijn en hoe dit kan worden aangepakt in uw situatie. Er zijn inmiddels menukaarten speciaal voor woningen, kerken, boerderijen, molens, forten en buitenplaatsen. Via een interactief pand op de website ontdekt u welke maatregelen u kunt treffen. De maatregelen zijn onderverdeeld in de thema’s: Quick wins, Isolatie & Ventilatie, Elektriciteit, Verwarming en Water & Groen. We laten zien wat de maatregelen betekenen voor het comfort, besparing, de milieu impact en hoe het zit met financiering en regelgeving. Bij interesse kunnen de maatregelen toegevoegd worden aan een ‘wensenlijstje’ en zo krijgt u meteen een helder overzicht van de mogelijkheden in uw situatie.

carousel DGM zonder wit stukje