Duurzaam advies

Een plan opstellen voor uw pand

Benieuwd hoe u uw energierekening kunt verlagen? Of vraagt u zich af hoe u het comfort kunt verbeteren? Misschien heeft u wel de ambitie om uw pand aardgasvrij of energieneutraal te maken.

Wij helpen u op weg. Zo weet u precies wat er in uw pand mogelijk is. Bekijk hieronder welke stappen we met u kunnen doorlopen om tot een hoogwaardig resultaat voor uw historische pand te komen.

Persoonlijk & onafhankelijk advies

Analyse huidige situatie

Een analyse van de huidige bouwkundige en installatietechnische opbouw van het pand geeft vaak goed inzicht in de mogelijkheden.

Selectie van geschikte bouwkundige en installatietechnische maatregelen

Welke maatregelen zijn mogelijk in uw situatie? Het pakket aan maatregelen wordt op technisch, juridisch en financieel vlak uitgewerkt.

Ambitiebepaling

Of u nu een aardgasvrije woning wilt realiseren of verbeterde luchtkwaliteit in uw kantoorpand. Wij luisteren naar uw wensen en helpen u om uw duurzame ambities te bepalen.

Maatwerk voor monumenten

We houden rekening met cultuurhistorisch waardevolle elementen en adviseren binnen de kaders van richtlijnen voor historische bouw.

Stappenplan

In een stappenplan weet u hoe u het verduurzamen van een pand gefaseerd kunt doorvoeren. En hoe u duurzaamheid kunt integreren in uw onderhoudsplanning.

Kosten en kansen voor financiering

We geven een overzicht van de investeringskosten, terugverdientijden en financieringsmogelijkheden, zoals subsidies, leningen en fondsen, die van toepassing zijn in uw specifieke situatie

De route naar een goed advies

1. Intake

Een adviestraject begint met een intakegesprek. Onze energie adviseur komt dan bij u langs om het pand te bekijken en uw persoonlijke voorkeuren te bespreken. We inventariseren wat uw wensen, ambities en verwachtingen zijn. Ook doen we een ronde door het pand om deze zorgvuldig op te nemen. Om dit bezoek zo effectief mogelijk te laten verlopen, vindt er een telefonische voorbespreking plaats.

2. Advies

Op basis van de intake gaan wij voor u aan de slag. Uit alle mogelijke toepassingen (meer dan 70!) selecteren wij de maatregelen die het beste bij uw wensen en uw pand passen. Hiervoor onderzoeken wij de voordelen, nadelen, energiebesparing, CO₂-besparing, investering, terugverdientijd maar ook de financieringsmogelijkheden en belangrijke juridische aspecten. De thema’s verwarming, koeling, elektriciteit, isolatie, ventilatie, water, groen en quick wins komen aan bod.

3. Oplevering

U ontvangt een rapport van alle bevindingen en duurzame mogelijkheden. U heeft nu inzicht in wat er kan, wat het kost en wat het u kan opleveren Het rapport nemen we samen met u door. Zo kunt u vragen stellen en bespreken we de vervolgstappen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw pand?

Kiest u voor een Energiescan of een Advies op Maat?

Verduurzamen van monumenten blijft altijd maatwerk. We bieden twee smaken aan. Het verschil tussen de Energiescan en een Advies op Maat voor u op een rij:

Energiescan

We onderzoeken de technische mogelijkheden maar ook de financieringsmogelijkheden en belangrijke juridische aspecten. Het eindresultaat is een kwalitatief adviesrapport met de mogelijkheden en een plan voor de vervolgstappen.

Advies op Maat

Een Advies op Maat gaat een stap verder dan een Energiescan. Ook hier kijken we naar de technische, juridische en financiële haalbaarheid van maatregelen, maar we werken de plannen in detail uit. Zo maken we een energiemodel van het pand waarbij we alles doorrekenen.

Wat maak ons advies bijzonder?

 • "Het Advies op Maat van de medewerkers van De Groene Grachten is in meerdere stappen overgenomen. Dankzij de nieuwe dubbele beglazing en de vervanging van de oude gasboiler kon de gaskraan in ons monumentale pand een slag verder dicht. Twee vliegen in één klap; sterk verbeterde thermische isolatie maar ook een merkbare en zeer gewenste afname van de geluidsoverlast vanaf de straat en het water."

  Familie Overweg
  Familie Overweg Keizersgracht
 • “De adviseurs van De Groene Grachten hebben ons energieverbruik geanalyseerd en nieuwe kansen voor energiebesparing geïdentificeerd, die we meteen hebben uitgevoerd. Mede dankzij de hulp van De Groene Grachten kan KIT belangrijke stappen zetten om haar duurzame ambities voor het gebouw waar te maken. De volgende stap die we samen zetten is een duurzaam warmtenet en nog meer energiebesparing.”

  Marc Schneiders
  Marc Schneiders CEO KIT
 • "De Groene Grachten is de eerste stap op weg naar duurzame historische gebouwen in Nederland. Juist deze panden - die in zekere zin heel duurzaam zijn, omdat ze vaak al eeuwen bestaan - moeten ook mee met de tijd."

  Jacqueline Cramer
  Jacqueline Cramer Directeur Utrecht Sustainability Institute (USI)
 • "Onze installaties waren aan vervanging toe en onze energierekening was torenhoog. Dankzij deze verbouwing is ons gasverbruik van 36.000 m3 gas naar nul en verwarmen we de drie panden met de buitenlucht en bierkoeling. En dit is pas het begin, nu alle studentenhuizen!"

  Martijn Berkhuizen
  Martijn Berkhuizen Studentenvereniging L.A.N.X.
 • "Samen met De Groene Grachten hebben we ons Rijksmonument uit 1657 verduurzaamd. De Groene Grachten heeft een uitstekend advies geleverd en inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden zijn. Ook boden ze hulp bij de vergunningsaanvraag naar de gemeente. We zijn zeer tevreden met het resultaat!"

  Karin Kersten
  Karin Kersten Directeur Facility Management en 'Facility Manager van het Jaar', ABN AMRO
1. Ruime ervaring met monumenten en historische gebouwen

De Groene Grachten werkt sinds 2012 aan de verduurzaming van monumenten, historische gebouwen en gebieden in Nederland. Inmiddels hebben wij honderden opdrachtgevers geholpen met verduurzamen. Wij hebben kennis van bouwhistorie en zorgen voor een duurzame toekomst voor erfgoed.

2. Onafhankelijk

De Groene Grachten is een onafhankelijke organisatie. Onze collega’s worden regelmatig als ‘trusted advisor’ betrokken in projecten, om zo een objectieve en kritische blik op de plannen te werpen. Er is geen relatie met eventuele commerciële uitvoerders, waardoor wij objectief kunnen adviseren.

3. Integrale aanpak

Duurzaamheid is een veelzijdig onderwerp, waarbij de technieken constant in ontwikkeling zijn. Bovendien vereist elk monument zijn eigen, specifieke aanpak. Wat zijn de wensen van de gebruikers/eigenaren? Wat zijn de mogelijkheden van het pand? Wij maken een integraal plan, waarin het maatregelenpakket goed is afgestemd op de wensen en mogelijkheden.

4. Verduurzamen van a tot z

Na het advies begeleiden wij onze opdrachtgevers bij de uitvoering. Zo kunnen wij over het gehele traject ontzorgen. Door deze ervaring in de uitvoering sluiten onze adviezen nog beter aan; we weten immers hoe deze in de praktijk uitwerken. Bovendien wordt het uitvoerproces versterkt door de opgedane kennis en het voorwerk vanuit het advies.

5. Actuele kennis

De verduurzamingssector ontwikkelt zich razendsnel. Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek, beleid en financiering. Via onze Academy blijven adviseurs continu op de hoogte van innovaties. Zo krijgt u een écht actueel advies.

Duurzame koplopers

Kosteninschatting &  algemene voorwaarden

De kosten van een Energiescan en Advies op Maat variëren, al naar gelang de complexiteit en omvang van het project. Prijsindicatie op aanvraag. Neem dus vooral contact met ons op voor meer informatie.

Contact

Wilt u ook aan de slag met het verduurzamen van uw pand?
Mail of bel ons op +31 (0)20 210 14 46