Een feestelijke dag! Vandaag reisden we samen met wethouder Harriët Tiemens naar de wijk Bottendaal in Nijmegen om het 100e energiescanrapport uit te delen aan monumenteigenaar Peter van Moorsel. Wij gingen eerder deze maand bij Peter langs voor een uitgebreide intake, waarna ons team van adviseurs de plannen in detail uitwerkte. Samen met de wethouder en onze collega Tom Huizer werden de kansen voor een aardgasvrije woning vandaag opgeleverd.

De uitvoering van de 100 energiescans doet De Groene Grachten samen met Dijkoraad. Met de energiescans krijgt de monumenteigenaar inzicht in de duurzame kansen van zijn pand. Woningeigenaar in Bottendaal Peter van Moorsel is erg blij met zijn energiescan: “Een energiescan is een goed startpunt om te verduurzamen. Zo heb je inzicht in wat specifiek kan voor jouw monumentale woning. Maar ook als je al verder bent, zoals ik, is de energiescan erg nuttig als check op de maatregelen die je al hebt uitgevoerd!”. Naast de maatregelen die Peter al heeft genomen, gaat hij binnenkort o.a. verder met het optimaliseren van de ventilatie, het isoleren van de laatste enkelglasramen en het plaatsen van zonnepanelen.

Een aardgasvrije en energieneutrale stad
In Nijmegen konden monumenteigenaren afgelopen jaar via de gemeente met korting een energiescan ontvangen. “De 100 energiescans komen voort uit de ambitie van de gemeente Nijmegen om in 2045 een aardgasvrije en energieneutrale stad te zijn. En ook monumenten leveren hier een substantiële bijdrage aan,” aldus wethouder Tiemens.

Inzicht op duurzame mogelijkheden
De energiescan brengt de monumentale woning volledig in kaart en resulteert in een inzicht op duurzame mogelijkheden specifiek gericht op het betreffende pand. “Bij het uitvoeren van de energiescan houden we rekening met het gebruik van het pand, de kenmerken van het pand en de wensen van de bewoner. Hierbij toetsten we meer dan 100 duurzame maatregelen en werkten de kansrijke maatregelen uit aan de hand van vijf thema’s: isolatie, ventilatie, warmte, elektriciteit en water & groen,” aldus adviseur Tom Huizer. Naast de technische mogelijkheden onderzoeken we de financieringsmogelijkheden en de bijkomende regelgeving. Het eindresultaat is een kwalitatief adviesrapport dat pandeigenaren op weg helpt met de duurzame ambitie voor hun pand. “Het kan best een uitdaging zijn voor eigenaren om maatregelen te vinden die toepasbaar zijn in monumentale woningen. Daarnaast wil je ook niet de charme van je huis verliezen. De energiescan geeft inzicht op wat specifiek kan voor jouw woning.”

Met succes verlengd
Peter van Moorsel is niet de enige die enthousiast is over de energiescans. De interesse voor de energiescans bleek zo groot, dat de gemeente vandaag bekend maakte dat de actie is verlengd. Momenteel kunnen er nog eens 10 scans aangevraagd worden. De eigen bijdrage voor een energiescan bedraagt €200. Bent u eigenaar van een monumentale woning in Nijmegen en geïnteresseerd in een energiescan? Klik dan hier.

Binnenkort worden ook gebiedsgerichte adviezen voor een aantal wijken in Nijmegen gepubliceerd. Houd onze website dus in de gaten!

Recente berichten